Luik-Bastenaken-Luik is met 256 kilometer niet uitzonderlijk lang en het aantal hellingen wordt overtroffen door de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. De beklimmingen in de Ardennen zijn echter langer en zwaarder. Bovendien liggen tien van de elf hellingen in de laatste honderd kilometer. De etappe begint in Luik en gaat naar Bastenaken/Bastogne vlakbij Luxemburg en dan weer naar Luik.
De weg gaat langs allerlei Ardense beklimmingen. Wie kent ze niet? De beklimmingen zijn de Haussire, de steile Côte de Saint-Roch in Houffalize, La Redoute, de Stockeu en de Col de Rosier, met 4.4 kilometer de langste beklimming van de dag; als meest tot de verbeelding sprekende hellingen. Als laatste klim op 15 km van de meet ligt La Roche-aux-Faucons. In de voorbije edities nam de koers op deze Roche-aux-Faucons steeds een beslissende wending richting de eindstreep Boulevard d’Avroy.
Deze Ardennenklassieker is een onvergetelijke ervaring wielerplezier.