De ‘Amstel Gold Race’ is de bekendste Nederlandse ééndaagse profwielerwedstrijd en heeft de WorldTour klassieker status. Het is een echte klassieker, die al sinds 1966 op de kalender staat. Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en een grote hoeveelheid korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. In het AGR-parcours zijn meestal zo’n 30 beklimmingen (Kruisberg – Keutenberg – Eyserbosweg – Bemelerberg…). Ondanks dat het parcours van de Amstel Gold Race geen te lange klimmen of kasseienstroken bevat, maken die factoren hem tot een van de zwaarste World Tour-wedstrijden. Het startschot van de AGR 2024 wordt gegeven op de Markt in Maastricht. De vroegere finish lijn lag lang op de top van de Cauberg in Valkenburg, maar door de parcourswijziging ligt zij even verderop.